Hämtar information

Sommardäck

Byt till sommardäck – för säkerhets skull. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. 

dacia-stepway-

Mönsterdjup för sommardäck

Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för sommardäck. Det ska jämföras med att nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 mm. För att färdas säkert på våta och ibland hala vägar rekommenderar vi att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 mm, men gärna mer.

Tänk också på att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när sommardäcken är grundare är 3 mm och att bromsförmågan försämras betydligt med slitna däck. Har däcken otillräckligt mönsterdjup riskerar du böter på 1 200 kronor.

Datum för sommardäck

Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag.

Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag. Finns det snö, snömodd, is eller frost på vägen ska vinterdäcken sitta på. I slutändan är det alltid polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Tips för att hålla däcken i säkert skick

  • Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
  • Boka tid för byte till sommardäck i god tid. Kom ihåg att det är förbjudet att köra med dubbdäck efter den 15 april.
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.
  • Kontrollera hjulinställningen. Felaktigt inställda hjul påverkar bilens köregenskaper och sliter däcken ojämnt.
  • Förvara däck du inte använder torrt och mörkt. För perfekt förvaring kan vi rekommendera ett däckhotell hos din auktoriserade Daciaverkstad. När däcket använts 5–6 år bör du göra en noggrann kontroll och byta ut det om det finns tecken på sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.

Boka tid

Kontakta din lokala Daciaverkstad för att på boka tid för däckskifte.