Hämtar information

Djur i bil

Visste du om att temperaturen i en bil kan överstiga 50 °C en sommardag? Eller att hundar och katter måste vara säkrade vid en inbromsning? Vi listar 3 saker som du måste ha koll på när du har fyrbenta vänner i bilen.

dacia-resa-med-hund

1. Inga lösa hundar eller katter  

Lika självklart som vi människor ska använda bälte ska djur sitta säkert i bilen, både för din och deras säkerhet. En lös hund eller katt, som i vanliga fall kan vara liten och nätt, förvandlas snabbt till en farlig projektil vid en krock.

Exempel: ett djur som väger 6 kg har en ungefärlig krockvikt* på 236 kg om du krockar i 50 km/tim. I 80 km/tim ökar krockvikten till hissnande 604 kg.

* Krockvikten är beräknad med en krocksträcka på 0,5 meter. 

Använd bur eller bälte  

Beroende på vilken typ av bil du har och djurets storlek finns det olika alternativ att välja bland. Det finns till exempel hundsäkerhetsbälten som fungerar i personutrymmet och krocktestade burar som monteras fast i kombiutrymmet.

Oavsett vilken lösning du väljer är det viktigt att du ser till att måtten är anpassade för just din hund eller katt. En tumregel är att de ska kunna stå och ligga i en naturlig ställning.

Du hittar bra rekommendationer och tips på Jordbruksverkets hemsida:

2. Rasta ofta och lämna inga djur ensamma 

Regelbundna pauser, tillgång till vatten och behaglig temperatur är tre saker som utgör ett lyckat recept för att våra djur ska må bra. Kom ihåg att:

  • Hundar och katter ska få friskt vatten minst var sjätte timme
  • Djur får inte lämnas ensam i bilen i mer än tre timmar eller om temperaturen riskerar att överstiga +25 °C eller under -5 °C.
Temperatur i bilen
Klockslag Väderlek Utanför bilen Inne i bilen
08.30 Sol 22 °C 23 °C
09.30 Sol 22 °C 38 °C
10.30 Sol 25 °C 47 °C
11.30 Sol 26 °C 50 °C
12.30 Sol 27 °C 52 °C
13.30 Sol 27 °C 52 °C

Källa: SKK 2014

Ingrip om djur far illa  

Du får och bör ingripa om du till exempel ser en ensam hund i en varm stillastående bil. Illavarslande tecken som du kan vara extra uppmärksam på  är att hunden flåsar kraftigt eller att bilen står i direkt solljus.

Rekommenderade åtgärder: 

  • försök hitta ägaren av bilen
  • kontakta polisen på 114 14
  • notera registreringsnummer
  • notera klockslag
  • notera ventilation och lufttillförsel
  • i nödfall krossa rutan (om möjligt ha ett vittne)

3. Träna bilåkning  

Träning ger färdighet och detta gäller även för katter och hundar som ska lära sig att åka bil. Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet, delar med sig av sina erfarenheter för hur du kan förebygga onödig stress och åksjuka:

– Det är bra att träna stegvis så att varje moment kan förbli positivt för hunden eller katten. Börja med att vara nära bilen och sitta i den en stund medan den står stilla. Så småningom kan du prova att starta bilen och därefter åka kortare sträckor.

Var vaksam på att olika individer kommer behöva olika förutsättningar, vissa djur trivs i bur, medan andra föredrar säkerhetsbälte. Några vill sitta i bagaget medan några mår bättre längre fram i bilen. Om du är lyhörd kommer du kunna utforska den bästa lösningen tillsammans med din hund eller katt, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.

Vill du bli uppringd?