Hämtar information

Förbered dig mot halkan

På hösten när det ​börjar bli kallt på morgonen och kvällen, är det inte ovanligt med blixthalka, även kallad svarthalka. Trots att kylan kommer runt oktober varje år, överraskas många av den första halkan.

Den så kallade svarthalkan uppstår när underkylt regn eller kraftig dimma träffar en kall markyta. Dropparna flyter ut till en slät vätskefilm som sedan fryser till en extremt hal hinna på vägbanan. Eftersom ishinnan innehåller få luftbubblor blir den svår att se och vi blir överraskade för vi tror att vägbanan bara är våt.

Så undviker du att överraskas av halkan​

  • Var uppmärksam på temperaturen. När det sjunker mot minusgrader och du behöver skrapa frost från bilrutorna är det stor risk att det är halt på vägen. Underkylt regn betyder ofta att det blir halt.
  • Håll koll på vägbanan. Om vägsträckan ligger i skugga, i en svacka eller över broar kan det vara halt på dessa partier.
  • Kör extra försiktigt när det är halt och håll avstånd till framförvarande bil.
  • När det är riktigt halt ska du styra med små rattrörelser för att undvika att få sladd.
  • Byt till vinterdäck i god tid. Du får sätta på vinterdäcken den 1 oktober. Mellan 1 december-31 mars måste du ha vinterdäck om det råder vinterväglag.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.

Vill du bli uppringd?